Vad är en skruvkompressor?


En kompressor används för att bygga upp tryck i olika gaser. Många har en mindre kompressor i garaget hemma för att till exempel pumpa upp däck, det är oftast en kolv kompressor. Det vanligaste användningsområdet för en kompressor är dock industrier.

Lufttrycket kan byggas upp på olika sätt och därför finns olika typer av kompressorer. En av dem är skruvkompressorn. En skruvkompressor fungerar så att två spiralskruvar, därav namnet, som roterar åt olika håll och på så sätt bygger upp ett tryck. Det finns två olika sorters skruvkompressorer de som använder olja och de som inte gör det. Oljefria skruvkompressorer kräver en mycket högre kvalitet i tillverkningen och är därför mycket dyra och används i princip bara i arbeten som kräver en processor av just den typen.

Använder du komprimerad gas i stora volymer så behöver du en skruvkompressor som är pålitlig och av hög kvalitet. En skruvkompressor som använder olja är det val som ger mest valuta för pengarna.

Många kompressorer är väldigt bullriga och gör det svårt att arbeta i samma lokal som maskinen befinner sig i men nu finns en ny generation tystgående kompressorer på marknaden vilket underlättar användningen, speciellt för små och medelstora företag. Dessa nya tysta kompressorer är dessutom kraftfulla, effektiva och pålitliga. De finns i flera modeller så du kan välja vad som passar just dig.

En del modeller som går under namnet VDS, Variabel Speed Drive är också konstruerade för att förbruka så lite energi som möjligt. En VDS kompressor anpassar sig efter hur du använder den och minskar på så sätt tryckfallet under perioder då du inte använder den, tekniken gör att energiförbrukningen kan sänkas med upp till 35%. En sådan kompressor bidrar till en hållbarare miljö och samtidigt sänker den dina arbetskostnader. Kan det bli bättre än att du har en möjlighet att arbeta miljövänligt och samtidigt spara pengar på det.