Dumpventiler

Inte alla vet vad en dumpventil är. Man kan säga att en dumpventil en avlastningsventil för bilar och andra fordon med turboaggregat. Främst används dessa för att minska belastningen på turboaggregatets rotorblad och för att minska riskerna för skador. Om vi inte har en dumpventil är enda vägen för luften att gå tillbaka genom turboaggregatet vilket kan orsaka skador för turbon. Syftet med dumpventiler är att bibehålla antalet varv på både turbin och rotor och att skydda turboaggregatet.

Eftersom turboaggregatets turbin och rotor behöver tid för att varva ned och upp, skapas ett tryck i insugsröret mellan gasspjället och turboaggregatets rotor när gasspjället hos en turbomotor stängs. Turboaggregatet kan dock fortsätta att pressa luft mot gasspjället vilket hindrar luften från att komma in i motorn. Med en dumpventil är det ingen fara då den öppnas med hjälp av undertrycket som skapas vid gassläpp. När gasspjället öppnas igen, stängs dumpventilen.

 

Utbudet är väldigt stort vilket innebär att det kan vara svårt att välja vilken ventil som passar bäst till sitt fordon. Priserna beror till stora delar på kvalitet.

För många ägare är utseendet på sin bil en väldigt viktig aspekt även när det gäller mindre detaljer på bilen. Därför finns dumpventilerna även i olika färger: silver, blå samt svart vilket gör det lättare att anpassa sitt köp beroende på utseendet på bilen.